Ezektől a betegségektől véd meg a kávé

Egészséges-e a kávé, vagy csak ártok vele magamnak? Ha nem árt, akkor talán még egyes betegségektől is véd? Hány csészével ihatok meg egy nap? Ezekre a kérdésekre ad választ az alábbi írás.

Az elmúlt évek számtalan kutatási eredményei alapján, mára már biztossá vált, hogy a rendszeres, mértékletes kávéfogyasztás egészséges. Ízületeink, májunk, szívünk védelme mellett még bizonyos rákfajták kialakulását is akadályozza. Nézzük, milyen betegségek ellen védhet meg.

Az egészségünket napi 3-4 csészényi, azaz max 400 milligramm koffein elfogyasztása segíti hatékonyan, természetsen nem telerakva cukorral, mert akkor ez utóbbi miatt talán többet árthat, mint használ. Ez a mennyiség változhat terhesség, alvásproblémák, diabétesz, Parkinson-kór, vérnyomásproblémák, és persze koffein-érzékenység esetén. Nézzük mi minden ellen védhet meg.

A stroke kialakulási esélyét csökkenti

Régebben az volt elterjedve a kávéról, hogy növeli a stroke kockázatát, ám 11 tanulmányt áttekintő kutatás nem talált káros kapcsolatot a kávéfogyasztás, és a stroke kialakulásának esélye között, MITÖBB: azt találták, hogy a mérsékelt, napi 3-4 csészés kávéfogyasztás csökkentette is a stroke kockázatát.

Az egész téves elmélet, amely még 2010-ben is érvényben volt azon alapult, hogy a kávé növeli a szervezet koleszterin szintjét, és emeli a vérnyomást. 2014 született meg az áttörés egy 500.000 részvevőt vizsgáló kutatásban, mely bizonyította, hogy azoknál, akik nem isznak kávét, a koffein hatására csak 10 mm Hg vérnyomás növekedést lehet tapasztalni, a rendszeres kávézóknál pedig a koffeinnek semmilyen hatása sincs a vérnyomásra. Egy friss japán kutatás eredménye pedig az mutatja, hogy 20%-kal csökkenti a stroke kialakulásának kockázatát a napi kávézás.

Szívvédő

A napi maximum 4 csésze elfogyasztása védi a szívet, mert például tele van antioxidánssal, azzal pedig, hogy közismerten szívdobogtató a hatása van, még edzi is azt. Régebben, emiatt a szívdobogtató hatása miatt is hitték károsnak (a koleszterin, és a vérnyomás mellett), ám a negatív hatáshoz legalább napi 10 csészét kellene meginni.

Az ízületi fájdalmakat enyhíti

Kiváltképpen a csuklók, a kéz, a hát, és a nyak fájdalmaira. A magas húgysavszint a köszvény egyik előjele, mely például a felnőtt férfiak körében a leggyakrabban előforduló ízületi gyulladás. Az Arthritis Care & Research című folyóiratban publikált tanulmány eredményeiből kiderül, hogy a kávébevitel növelésével a húgysav szintje jelentősen csökken, azonban nem a kávé koffein tartalma játszik szerepet, hanem a kávé más alkotóelemei okozzák a kávébevitel, és a húgysavszint között megfigyelt fordított összefüggést. Szóval a koffeinmentes kávé is csökkenti az ízületi fájdalmakat.

Véd az Alzheimer-kór ellen

65 és 88 év közötti részvevőkkel végzett felmérés eredménye alapján, azoknál nem volt jele a demenciának, és azokat érintette kevésbé a korai Alzheimer-kór, akik rendszeresen kávét fogyasztottak. Napi 3 csészényi már elengedő hozzá a kutatés eredménye szerint.

Csökkenti a cukorbetegség kialakulásának az esélyét

Azoknál akik naponta 3-4 csésze hagyományos, vagy koffeinmentes kávét fogyasztanak, 30%-kal kisebb lesz a 2-es típusú cukorbetegség kifejlődésének az esélye. A klorogénsav segíthet megelőzni az inzulinrezisztenciát, ami a diabétesz egyik előjele.

Csökkenti a májrák kockázatát

Több kutatás is megközelítőleg 40%-os csökkenést mért a májrák kialakulásának esélyében, már napi 2 csésze kávé elfogyasztása esetén is. Tanulmányok arra is rámutatnak, hogy rendszeres kávéfogyasztás esetén, más májproblémák is nagyobb eséllyel kerülnek el bennünket.

Véd a prosztatarák ellen

Már egy 2011-es tanulmány egyértelmű összefüggést talált a kávéfogyasztás, és a prosztatarák kialakulásának kisebb esélye között. Ebben az esetben sem elsősorban a kávé koffein hatása számít, hanem a kávébab egyéb összetevői, úgymint a fenolsavak, és az antioxidánsok. Szóval a prosztatarák megelőzésére is tökéletes a koffeinmentes kávét fogyasztása is.

Segít a bőrrák megelőzésben

Egy nemrégi bostoni tanulmány szerint a rendszeres kávéfogyasztóknak kisebb az esélye a bazálsejtes karcinóma kialakulására, amely a leggyakoribb nem festékes bőrrák-típus. Ez a ráktípus a melanomával ellentétben nem a bőr pigmentsejtjeiből, hanem a hámsejtekből indul ki. Ennek az ártalmatlannak tűnő daganat típusnak a fő ismérve, hogy egyszerűen csak megjelenik, és csak nagyon lassan növekszik. A napártalmat, a bőr alapos védelmét a leégéstől természetesen nem váltja ki a kávéfogyasztás, "csak" 17%-kal csökkenteni tudja a baj kialakulásának az esélyét. 

Gátolja a mellrák kialakulását

Egy japán kutatás eredménye mutatott rá erre, amelyet egy svéd is igazolt, sőt tovább is vitt. A tanulmányok szerint, azoknál a nőknél, akik menopauza előtt állnak, és naponta 4 csésze kávét isznak, 38%-kal csökkent a mellrák kialakulásának rizikója. A kávébab fitoösztrogéneket, és flavonoidokat szabadít fel, amelyek gátolhatják a daganatok kifejlődését.

Növeli az élettartamot

Több mint egymillió ember adatait kielemző tanulmány szerint a kávéfogyasztók általános halálozási kockázata alacsonyabb, így ők potenciálisan hosszabb életet élhetnek. A jelenséget a kávébabban található antioxidánsok okozzák, amelyek rendkívül hasznosak a sejtjeink számára.

Forrás: medibon.hu

https://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/52643/pics/lead_800x600.jpg
betegségek,Egészség,kávé,TestemLelkem
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?