A sopronbánfalvi kolostor nemcsak álomszép, múltja is kalandos

Rengeteget jártam Sopronban, ennek ellenére nemhogy nem jártam benne, de nem is hallottam a sopronbánfalvi kolostorról, ami ma szállodaként várja a kikapcsolódni  vágyókat. Szerencsére nemrég pótoltam ezt a hiányosságot. Lenyűgöző élményben volt részem!

Mint megtudtam, az épület jelen formájában fiatalnak számít, ellenben az egykor itt működő kolostor majd 500 éves múltra tekint vissza. A Sopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor vadregényes múltját igazán érdemes megismerni.

MINDEN ITT KEZDŐDÖTT

Géza fejedelem uralkodása idején a szomszédos Német Birodalomnak érdekében állt a magyarokat keresztény hitre téríteni. 971-ben egy tudós pap, Wolfgang vezetésével misszionárius csoportot küldtek Magyarországra. A csapat azonban nem jutott tovább a soproni vidéken, így itt térítettek egy éven keresztül.

Hazatérésüket követően Wolfgang jelentős egyházi karriert futott be, ő volt például az első magyar királyné, Gizella házi tanítója.

Wolfgang életét végül remeteként fejezte be, számos csodát tett, amiért később szenté is avatták.

Wolfgang életét végül remeteként fejezte be, számos csodát tett, amiért később szenté is avatták.

Tiszteletére a Wandorfot (magyar nevén Sopronbánfalva)  benépesítő bajor telepesek előbb egy emlékhelyet, majd egy kápolnát építettek a mai Kolostorhegyen. Ez a kápolna szolgált alapjául a későbbi pálos kolostornak, amit Sopron városa 1482-ben alapított . 

JÖTTEK A TÖRÖKÖK

1532-ben, a gyakori török támadások miatt a szerzetesek elhagyni kényszerültek kolostorukat, s csak az 1600-as évek elején tudtak visszatérni, amikor is megkezdték a leromlott állapotú kolostor újjáépítését.

A közel 30 évig tartó felújítás során alakult ki az épület ma is látható formája, amin a későbbiekben már csak belsőépítészetileg változtattak. Az elkészült barokk stílusú komplexum lett a rend egyik magyarországi központja.

A KOLOSTORI ÉLET VIRÁGZÁSA A 18. SZÁZAD VÉGÉIG TARTOTT

 A dicsőséges időszaknak a reformer király, II. József rendeletei vetettek véget. József úgy gondolta, hogy a haszontalannak tartott szerzetesrendek feloszlatásával és vagyonuk értékesítésével annyi pénz nyerhető, ami fedezi az egyház fenntartási költségeit. Így zárták be a Sopronbánfalvi Kolostort is 1786 őszén.

VÁLTOZATOS IDŐK KÖVETKEZTEK

Eleinte szénbányászoknak szánt munkásotthonként, majd a napóleoni időkben szükségkórházként üzemelt az épület. A reformkorban a felszabaduló szobákat bérelhető apartmanokká alakították és szezonális szálláshelyként működtették, majd az 1860-as években - Sopron katonaváros lévén - a közeli laktanyák ápolásra szoruló katonái miatt kisebb kórházzá vált az épület.

ÚJRA AZ EGYHÁZÉ A KOLOSTOR, DE NEM SOKÁIG…

 A katolikus egyház mindvégig sajnálta, hogy egykori becses ingatlanát világi célokra használják. Visszavásárlásra azonban csak az 1880-as évek végén nyílt lehetőségük. 1891-ben a győri püspök karmelita apácákat telepített ide, akik egészen 1950-ig élhették csendes, világtól elvonult életüket.

Ekkor a kommunista állam a kolostorok többségével együtt a Sopronbánfalvi intézményt is bezárta. Később, még ebben az érában szociális otthonná alakították, ahol mentálisan sérült és idős embereket helyeztek el.

A rendszerváltás idejére az otthon korszerűtlenné, míg a kolostorépület lelakottá vált. Ugyan az ápoltak egy modernebb ingatlanba költözhettek és a karmeliták visszakapták régi rendházukat, az apácáknak nem volt pénze a felújításra.

Ám ekkor a kolostort felfedezte magának egy magyar üzletember...

Folyt. köv. 

https://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/53088/pics/lead_800x600.jpg
Ez jól néz ki,Magyaros,Sopronbánfalvi kolostor
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?