Szeretnél csodás fűszerkertet, de csak egy kis erkélyed van? Sebaj!

A frissen szedett fűszernövényhez nincs fogható. A nyár illata árad belőlük, ízük intenzív, mint a szerelem. A beszerzéshez a legszerencsésebb, ha saját fűszerkertünk van. Ám mit tegyünk, ha kert helyett csak egy kis erkéllyel rendelkezünk?

Először is tartsuk magunkat ahhoz az elvhez, hogy a kevesebb több, mert mindenféle fűszernövényt lehetetlenség egy balkonra összezsúfolni. Azután, gondoljuk át, hogy melyek azok a fűszerek, amelyeket nagyon szeretünk, tavasszal és nyáron gyakran és előszeretettel használunk.

Paradicsomos ételek, pizza?

Akkor bazsalikom, borsikafű, oregánó, rozmaring, tárkony.

Zöldségek, saláták?

Akkor bazsalikom, kapor, lestyán, metélőhagyma, tárkony.

Hal- és húsételek?

Akkor borsfű, kakukkfű, kapor, metélőhagyma, oregánó, rozmaring, tárkony.

Húspácok, olajok, ecetek ízesítése?

Akkor bazsalikom, borsfű, kakukkfű, kapor, lestyán, tárkony.

Hús- és raguleves?

Akkor lestyán, tárkony.

Édességek, fagylaltok, limonádé?

Akkor cirtomfű, menta.

Tea, vagy ice-tea?

Akkor bazsalikom, citromfű, menta, oregánó a legjobb választás.

A balkon egy kevésbé forgalmas, napos, vagy félárnyékos sarka ideális lehet a legtöbb fűszernövény számára. Legjobb, ha az egyes növényeket külön-külön cserépedényben neveljük, így a terjedő tövűek nem nyomják el a kisebbeket.

A nagyobbra növő fűszernövényeket nagyobb edénybe ültessük, és helyezzük a többi növény mögé (lestyán, tárkony, rozmaring).

A napot szerető növények állandóan napos helyre kerüljenek, pl. rozmaring, kakukkfű, oregánó!

Tápanyagban gazdag, közepesen kötött virágföldben jól megélnek, és évelő fajok esetén 3-4 évenkénti megújítás/átültetés, valamint téli fagyvédelem mellett edényben is termeszthetőek.

A bazsalikom, borsfű, kapor és metélőhagyma közvetlenül a cserépbe is vethető tavasszal. Magjuk gazdaboltban beszerezhető. A rozmaring, tárkony, lestyán, borsos menta, citromfű, oregánó előnevelt növényekről, palántákból nagy biztonsággal, korán nevelhető kész növénnyé. A palántákat kertészeti árudákban szerezhetjük be.

Sok fűszernövény szárazságtűrő, azonban szükség esetén öntözni és tápoldatozni kell. A metélőhagyma, a lestyán és a tárkony különösen tápanyagigényes, és az üde talajt szereti.

A bazsalikom, borsika, kakukkfű, rozmaring, tárkony és lestyán bírják a folyamatos csipegetést, míg mások sokkal jobban tarthatók, ha időnként visszavágják őket (citromfű, menta, oregánó).

A metélőhagymát is rendszeresen újítsuk meg, ne hagyjuk virágszárat hozni.

A fűszernövények a virágzás előtti állapotukban tartalmazzák a legtöbb illóolajat, ezért a visszavágásokat a virágzás kezdetére időzítsük. A fel nem használt növényrészeket tartósítsuk fagyasztással vagy szárítással. A csokorba kötött leveles szárrészeket árnyékos helyen, fejjel lefelé lógatva, portól védve szárítjuk, majd a leveleket összemorzsoljuk, és aromazáró csomagolásban tároljuk.

Forrás: Pete Andrásné írása

https://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/53623/pics/lead_800x600.jpg
Egészség,erkély,Ez jól néz ki,fűszer,fűszerkert,Nyami
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?