Blogolj!

Többé már nem titok: ezért futnak a nők

Kapásból, szinte mindenki rávágja, hogy azért futnak a nők, mert fogyni akarnak. Ám ez az indok csak a harmadik helyen szerepel a megkérdezettek között. Az, hogy mi az első két indok, kiderült a Budapest Sportiroda és a 21 Nő az egészségügyért alapítvány közös országos kutatásából.

Szerencsére a futás népszerűsége a nők körében is évek óta töretlenül növekszik Magyarországon.  A nők is szeretnek sportosan és egészségesen élni. Bár sokan rávágnák, hogy a legtöbb nő azért fut, hogy fogyjon, a testsúly csökkentése csak a harmadik helyen áll az okok rangsorában.

A sportoló hölgyek közel fele az egészségmegőrzési szándékot, 43 százaléka a stresszoldást jelölte meg az okok között, és tízből csak négyen mondták azt, hogy fogyni szerettek volna.

Motiváló tényező az is, hogy a rendszeres futás önbizalmat ad, segít átvészelni a magánéleti válságokat és nagyban javítja az állóképességet is.

VAJON KIK ÉS MENNYIT FUTNAK?

A kérdőívet 1900-an töltötték ki. A megkérdezett hölgyek átlagéletkora 38,6 év. Egyharmaduk 1-3 éve, további egyharmaduk 4-10 éve hódol a futás szenvedélyének, bő 10 százalékuk pedig még csak az elmúlt év során kóstolt bele ebbe a sportba.

A megkérdezettek 60 százaléka heti 2-3 alkalommal fut, további 25 százalékuk legalább heti négyszer.

Abban, hogy ki milyen távot fut le, jelentősek az eltérések. Tíz megkérdezettből négyen 11-25 kilométert, hárman 26-45 kilométert, ketten 10 kilométernél kevesebbet teljesítenek heti átlagban, míg egy ember 46 kilométernél is többet fut.

FUTNI JÓ! EZ MA MÁR SENKI SEM VONJA KÉTSÉGBE

A legáltalánosabb változás az állóképesség javulása: erről a megkérdezettek 85 százaléka számolt be, függetlenül az életkortól, de még attól is, hogy hány éve kezdték el a futást.

A sport stresszoldó hatása az évek múlásával erősödik: míg az egy évnél rövidebb ideje futók körében csupán 38 százalék számolt be ilyen hatásról, a tíz évnél is régebb óta futók 61 százaléka tapasztalta meg.

A válaszadók 58 százaléka számolt be arról, hogy amióta futni kezdett, nőtt az önbizalma. Ez az arány a falvakban és a kisvárosokban valamivel magasabb (62-63 százalék), míg Budapesten alacsonyabb, 55 százalék.

A futás közösségépítő szerepe sem elhanyagolható, a megkérdezettek 40 százaléka szerzett új barátokat a sportnak köszönhetően. A futóbarátságok pedig nem csak a pályán segítenek a teljesítményünk - a lefutott táv vagy a sebesség - növelésében és a motiváció fenntartásában, hanem a mindennapi életben is védelmet jelenthetnek például a magány vagy a depresszió ellen.

FIGYELÜNK MAGUNKRA, ÉS MÉGSEM

A pozitív hatások mellett nem elhanyagolható az a tény, hogy a futás megterhelheti a szervezetet. A kérdőív azt is felmérte, mit tesznek a sportolók az esetleges káros hatások enyhítése, elkerülése érdekében. Ebben a tekintetben egyelőre nem lehetünk túl bizakodóak: bemelegítést csak a megkérdezettek fele végez, a megfelelő folyadékpótlásra a futók szűk kétharmada figyel, a fiatalok körében biztatóbbak az arányok.

NÉHÁNY SZÓ KUTATÁST KEZDEMÉNYEZŐKRŐL

A BSI 25 éve szervez helyi és országos sportversenyeket, sokszor 20 000 – 30 000 résztvevővel, évről évre egyre több nő regisztrál a versenyekre.

„A legidősebb gyalogos számban indult versenyző 82 éves, a legfiatalabb 7 éves volt, aki lefutotta az 5 kilométeres távot. A kérdőíves kutatás arra arra ösztönöz minket, hogy még jobban hangsúlyozzuk, hogy a  nők szerepe a szabadidő sportban is ugyanannyira fontos mint a férfiaké, ugyanannyi idő kell, hogy jusson nekik a sportra, mint férfitársainknak. Igenis lehet egy család laza és támogató abban, ha egy anya, feleség, nagymama időnként azt választja, hogy elmegy futni meleg vacsora készítés és vasalás helyett" 

– árulta el Kocsis Árpád, a BSI versenyigazgatója.

21 nő, a hazai egészségügy meghatározó alakjai, akik egy olyan Magyarországért dolgoznak, ahol minden gyerek és felnőtt egyenlő esélyt kap az egészséges, hosszú életre.

 „Az alapítvány a tevékenységét az egészségügyi edukációnak szenteli. Alapítványunk tagjai magánemberként, és a hazai egészségügy meghatározó döntéshozóiként is azt tapasztalják, hogy a mozgás a fizikai és lelki egészség megőrzés egyik lehetősége. A kérdőíves felmérés pedig azt is bizonyítja, hogy egyre többen vagyunk nők, akik tudatosan a kezünkbe akarjuk venni a sorsunkat, és nem bízzuk a véletlenre a saját egészségünket.  Minél többen vagyunk, akik ezt fontosnak tartjuk, annál több eséllyel dolgozhatunk a hazai lakosság egészségének jobbítása érdekében.”

nyilatkozta Kertész Éva, a A 21 Nő az egészségügyért ügyvezetője.

 A KUTATÁS DR. MENCZEL ZSUZSA PSZICHOLÓGUS SZERINT EGY ÍGÉRETES KEZDET

 „Az eredmények, a válaszadó hölgyek körében azt mutatják, hogy a korral együtt jár egyfajta egészségtudatos növekedés. A negyvenes éveik felé közeledve a nők egyre jobban figyelnek testi és lelki egészségükre. Az, hogy a mozgást tudatosan használják például a stresszel való megküzdésre, egy olyan információ, amelyet a fiatalabbak számára is közvetíteni lehet. Ugyancsak megerősíti a kutatás azt a más területekről már ismert tényezőt, miszerint az iskolázottság a sportos és egészséges életmód magasabb szintjével jár együtt.”

A BSI és a 21 Nő az egészségügyért alapítvány által indított kérdőíves kutatás rövid távú célja az volt, hogy országos szinten először mérje fel a nők futással kapcsolatos szokásait. A hosszú távú cél a mozgás fizikai és lelki egészséget erősítő hatásainak tudatosítása.

Én drukkolok nekik!

https://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/56749/pics/lead_800x600.png
21 nő,Budapest Sportiroda,Egészség,felmérés,futás,TestemLelkem
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?