Blogolj!

A világ legmagasabb nyomortelepe volt

A tervezője után csak Dávid Tornyaként emlegetett, öt épületszárnyból álló, 45 emeletes Caracasban épült monstrumot eredetileg Venezuela legnagyobb pénzügyi központjának szánták. Az ország 1994-es pénzügyi összeomlása után azonban leállt a felhőkarcoló építése...

2007-ben szállták meg az első önkényes lakásfoglalók, akik a Venezuelát sújtó lakáshiány miatt költöztek be. 2014-ig, a kilakoltatások kezdetéig, becslések szerint, több mint 1150 család települt be, akik a lehetőségekhez mérten élhetővé tették otthonukat: áramot és vizet vezettek be a közmű nélküli épületbe, kis üzleteket nyitottak, fodrászszalon, sőt, egy fogorvosi rendelő is működött az épületben – igaz, hivatalos engedély nélkül.

A lakók rendben tartották környezetüket – minden emeleten külön tisztasági brigád takarított, és őrség járőrözött. 

Mivel a toronyban nincs lift sem, sokan motorral közlekedtek a első és a tizedik szint között, magasabbra viszont csak a lépcsőkön lehetett eljutni – a torony egyébként a 28. emeletig számított lakottnak.

A viszonylagos szervezettség ellenére életveszélyes volt a félkész épületben lakni: bizonyos szinteken be sem fejezték a falazást, a nappali vagy a lépcsőforduló szó szerint a semmibe nyílt.

Ráadásul a torony Caracas előkelő pénzügyi negyedére is árnyékot vetett, ezért a városvezetés nem nézte jó szemmel a nyomortelepet. A környéken élők pedig a toronyban lakó rablóbandáktól tartottak, emberrablásokat emlegettek. A felhőkarcoló lakói viszont állították, hogy náluk jobb a közbiztonság, mint a főváros utcáin.

2014-ben lakoltatták ki az illegális lakásfoglalókat. Az épülettel azóta sem történt semmi, ma is ott áll üresen.

Forrás: origo.hu, archdaily.com

https://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/71403/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?