Blogolj!

Egy kis tormatörténelem recepttel

Mióta eszünk húsvétra tormát, valamint mi jó származik belőle - már azon kívül, hogy finom? Íme egy kis gyorstalpaló tormatörténelemből. Ne felejtsd, a végén recept!

Xenophón (Kr. e. 5-4. század) szerint a perzsák a taknyos gyereket tormával etetik. Az antik görögök a tunyaság és lustaság, a rómaiak az ostobaság ellenszerének tartották - előbbi kettő a „tavaszi fáradtság” velejárója is lehet, így meglehet a torma tavaszi fogyasztásának szokása egészen az ókorig visszanyúlik.

Plinius (Kr. u 1. század) úgy tartotta, a torma élesíti az elmét és ugyanakkor csökkenti a nemi vágyat. Míg az ókorban inkább salátanövényként, a középkorban már a főtt marhahús mellé szolgálták fel a frissen reszelt ecetes tormát. Később a reszelt ecetes tormát már mandulával, tejföllel, és cukorral is ízesítik. A kora újkor friss tavaszi salátáinak is része a torma levele: turbolyával, retekkel, fokhagymával és tárkonnyal keverve.

Torma ábrázolása 14. századi gyógyfüves könyvből Itáliából (forrás: pinterest)


Régen a savanyú káposzta készítése során is használtak tormát: egy 18. századi recept szerint a káposztát tormával, kaporral, köménnyel, fenyőmaggal, tört mustárral tették el a hordóba.

A 18. században már ismert volt a tormás reszelt cékla is, melyet a német vidékeken főtt húsok mellé tálaltak, koriandermaggal megízesítve.

A torma jótékony egészségügyi tulajdonságait is korán felismerték, magas C-vitamin tartalma miatt a skorbut egyik fontos ellenszerének tartották már a régiek is: tormás bort, -sört és -tejsavót fogyasztottak a betegség elkerülése végett.

Jódos-tormás „mindenre is jó” gyógy-szirup Franciaországból, 1915 körül (forrás: americanhistory.si.edu)

A skorbutot a vízi torma levelével is kezelték: lila káposztát főztek húslevesbe spárgával és cikóriagyökérrel.

A tormát a népi gyógyászat emellett külsőleg a reumás panaszok kezelésére, belsőleg köhögés ellen hasznosította szerte a Kárpát-medencében.

A Baranya megyei Bodán azt tartják, hogy aki szentelt tormát eszik, azt abban az évben nem kínozza a szomjúság és a keserűség.

A torma orvosi használata a háborúk során is gyakori volt: Tomcsányi főszolgabíró 1789. június 29-én kelt parancsában Békés vármegye több településétől (Békés, Körösladány, Füzesgyarmat, Szeghalom, Vésztő) nagy mennyiségű torma beszolgáltatását követelte meg a hadsereg számára:

...kiadott parancsolat szerint az itt alól kitett szám szerint jóféle tormát ásatni és azonnal a nagy ármádiához administráltatni legkeményebb felelet alatt hagyatik kegyelmeteknek...

Az Adria-vidékén a szülői szigor, a Dunántúl egyes tájain (például Göcsejben) Krisztus szenvedéseinek jelképe volt még a 19-20. század fordulóján is a csípős torma, mely a magyar húsvéti étek sor szerves része maradt mindmáig.

Mátyus István torma-szósz receptje 1787-ből (ez még nem az, bár lehetne):
Költségesebb mártogató levet tormával így készítsenek: ősszel a' jó édes szőlő vagy körtvély-mustot (körte mustot), minek utána egy éjszaka jól megázott, üstben addig főzik, míg, mint a' julep megvastagult; ekkor kevés tört fa-hajat (fahéjat), aprón metélt pomagránáthajat (gránátalma) tévén belé, üvegbe, vagy belül jó mázas tiszta edénybe jól becsinálva, hideg helyre elteszik; és mikor kívántatik, a' friss, akkor reszelt tormára keveset töltvén belőle, asztalra viszik.

A torma hasznosításáról Háromszéken (Székelyföld):
A torma levelét fejfájás ellen a fejre kötik. A gyökerét megreszelik, mézzel és tejjel összekeverik, úgy adják köhögés ellen. Tüdőbaj ellen mézzel kirántják. Lázcsillapítóként úgy használják, hogy megreszelve puliszkaliszttel összekeverik, és a beteg talpára kötik. Tormapiritust készítenek reuma ellen: megreszelve szeszben állni hagyják 3 napig, ezzel kenik a beteg végtagokat. A reumás csontra néha a tormalevelet is rákötik, úgy mondják, az is gyógyítja.

Fiumei (ma Rijeka, Horvátország) ünnepi teríték a 19. században:
Az asztal közepén egy tányérban zeller, citrom, torma és fokhagyma van; a zeller a családban a szaporaságot, a citrom a fogárdosságot (tépelődés) jelképezi; a torma meg azt jelenti, hogy a szülők legyenek gyermekeik iránt erélyesek; a fokhagyma pedig minden baj és nyavalya ellen orvosság.

És íme a recept!

Házi tormakrém 3 lépésben

1. Áztasd be!
A tormát a felhasználás, feldolgozás előtt legalább egy órára áztassuk vízbe. Reszelni úgy a legkönnyebb, ha valamilyen robotgépet állítunk csatasorba, mivel a torma erejét adó mustárolaj biztosan megríkatja azt, aki reszeli. Ennek elkerülésére számtalan népi praktika létezik, a legjobb megoldást talán a síszemüveg vagy a búvárszemüveg jelenti.

2. Lágyítsd az ízét!
A frissen reszelt torma önmagában is tökéletes, de azok számára, akik nem szeretik a túl erős tormát, könnyedén készíthetünk lágyabb, visszafogottabban tormás kencéket is. A klasszikusnak számító tejszínes torma mellett, érdemes majonézzel, tejföllel, almával vagy céklával kevert tormát készíteni. A torma erejét úgyis szabályozni tudjuk, ha nem a fogyasztás napján reszeljük le, hanem egy-két nappal korábban, így a torma picit veszt az erejéből. Arra ügyelj, hogy a torma erejét adó mustárolaj biztosan megríkatja azt, aki reszeli.

3. Elveheted az erejét
Szintén veszít az erejéből a torma, ha reszelés után nem fedjük be, hanem hagyjuk szellőzni. Alkohollal, ecet- vagy citromsav hozzáadásával is csökkenthető az ereje, illetve az édesített tormák is lágyabbá válnak. Az édesítéshez érdemes kipróbálni a mézet, talán ő az egyik legjobb partnere a tormának. A torma erejének visszafogására jó módszer még a forrázás. A forrázáshoz fűszeres levet készítenek elő a háziasszonyok, amelyhez sokszor adnak egy kis ecetet is, majd a frissen reszelt tormát ezzel öntik le.

3+1. Érdemes fóliázni
Ha azonban nem szeretnénk, hogy tormánknak idő előtt elillanjon az ereje, akkor minden esetben jól fóliázzuk le, tegyük fedeles, jól záródó dobozba, esetleg csatos- vagy befőttes üvegbe.

Jó étvágyat! 

Forrás: napitaptudas.blog.hu, mindmegette.hu

https://mindenerdekelengem.blogstar.hu/./pages/mindenerdekelengem/contents/blog/71526/pics/lead_800x600.jpg
A nagyvilágból,Egészség,Nyami,recept,torma,történelem
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?